تفاوت اصلی چیلر جذبی و تراکمی

منظور از چیلر جذبی چیست 

چیلر جذبی یک نوع سیستم تهویه مطبوع است که از اصطلاحات ترمودینامیکی و اصول جذب و تبخیر برای خنک کردن یا گرم کردن هوا استفاده می کند. این نوع چیلر به جای استفاده از کمپرسور برای فشرده کردن و گسترش دادن گاز، از فرآیند جذب و تبخیر مواد جاذب (مثل آب و لیتیوم برماید) برای انتقال حرارت استفاده می کند.

عملکرد چیلر جذبی به این صورت است:

جذب: در این مرحله، یک ماده جاذب (مثل آب) به مایعی (مثل لیتیوم برماید) جذب می‌شود. این فرآیند همراه با جذب حرارت انجام می شود، که باعث خنک شدن محیط می شود.

تبخیر: در این مرحله ماده جاذب مایع، تبخیر می‌شود. این فرآیند همراه با جذب حرارت از محیط اطراف انجام می‌شود.

انتقال حرارت به محیط: حالا گازها از ماده جاذب تبخیر شده خارج می شوند و حرارت به محیط اطراف منتقل می شود.

بازگشت ماده جاذب به حالت اولیه: ماده جاذب در یک مرحله دیگر (مثل با استفاده از گرمای خورشید) به حالت اولیه باز می گردد تا دوباره در فرآیند جذب شرکت کند.

چیلرهای جذبی معمولاً در مواقعی که امکان استفاده از انرژی حرارتی (مثل انرژی حاصل از گرمای خورشید) وجود دارد یا در مناطقی با انرژی الکتریکی گران، مورد استفاده قرار می گیرند. این چیلرها از نظر محیط زیستی به عنوان یک گزینه پایدارتر مطرح می‌شوند چرا که معمولاً از انرژی حرارتی به جای انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند.

مصرف انرژی:

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در مبحث مصرف

چیلرهای تراکمی برق مصرف می کنند اما اکثر چیلرهای جذبی با گاز طبیعی کار می کنند.

ضریب عملکرد چیلرهای جذبی بسیار کمتر از چیلرهای تراکمی است. به عنوان مثال، چیلرهای جذبی معمولاً دارای COP بین 0.5 تا 1.2 هستند. هرچه این عدد بیشتر باشد، دستگاه از نظر صرفه جویی در مصرف انرژی عملکرد بهتری خواهد داشت.

از طرف دیگر برای چیلرهای تراکمی این مقادیر بین 2.5 تا 7 است و می توان نتیجه گرفت که اختلاف توان ورودی بین چیلرهای جذبی و تراکمی به نفع چیلرهای تراکمی است.

مسلماً قیمت گاز ارزان تر از قیمت برق در ایران است، بنابراین از نظر هزینه های ثانویه ای که در نهایت از کاربران گرفته می شود، چیلرهای جذبی برای این افراد هزینه کمتری دارند.

مقایسه چیلر جذبی با تراکمی

قیمت اولیه:

تفاوت قیمت در خرید چیلر جذبی و چیلر تراکمی بسیار ملموس است.

خرید یک چیلر جذبی معمولاً گرانتر از چیلر تراکمی با همان ظرفیت است.

وزن و ابعاد:

تفاوت وزن و اندازه چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی به این خاطر است که چیلرهای جذبی اتصالات بیشتری دارند و بزرگتر هستند، در نتیجه اندازه و وزن بیشتری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند.

چیلر جذبی در موتورخانه نصب می شود اما چیلر تراکمی هم در موتورخانه (آب خنک) و هم در پشت بام یا حیاط (هوا خنک) قابل نصب است. (چیلرهای جذبی به فضای نصب بیشتری نیاز دارند)

سطح صدای تولید شده: 

چیلرهای جذبی عموماً کم صداتر از چیلرهای تراکمی هستند.

همانطور که در بالا ذکر شد چیلرهای جذبی همانند چیلر تراکمی آب خنک در موتورخانه نصب می شوند و صدایی که ایجاد می کنند مزاحمتی برای کاربر ایجاد نمی کند.

 در چیلرهای کمپرسور از نوع تراکمی، چیلر در فضای باز مانند پشت بام یا پاسیو نصب می شود و معمولاً کم صدا است.

چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی

عمر مفید دستگاه:

تفاوت در طول عمر چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی

چیلرهای تراکمی هوا خنک از آب برای خنک کردن کندانسور استفاده نمی کنند و در نتیجه عمر طولانی تر، لجن و آلودگی کمتری دارند و به راحتی نصب می شوند.

 البته چیلر تراکمی آب خنک به برج خنک کننده مانند چیلر جذبی نیز نیاز دارد.

همچنین وجود آمونیاک (معمولاً در چیلرهای جذبی صنعتی) و جاذب لیتیوم بروماید باعث خوردگی در سیستم می شود و دلیل دیگری برای کاهش عمر چیلرهای جذبی می باشد.

می توان نتیجه گرفت که تفاوت در طول عمر چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی به نفع چیلرهای تراکمی است.

تعمیر و بازرسی:

تعمیر و نگهداری چیلرهای جذبی بسیار مهمتر و ظریفتر از چیلرهای تراکمی است. (نیاز به پرسنل مجرب از اهمیت بالایی برخوردار است)

از طرف دیگر چیلرهای تراکمی در صورت خرابی کمپرسور تجهیزات هزینه های بالایی را برای کاربر چیلر تحمیل می کنند.

در چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرال در صورت خرابی این قطعه نیاز به تعویض کمپرسور است و در چیلرهای اسکرو در مواردی می توان کمپرسور اسکرو را تعمیر کرد.

حمل و نصب به پروژه:

چیلرهای تراکمی معمولاً به صورت یکپارچه و شارژ شده به پروژه ارسال می شوند. هزینه نصب چیلرهای جذبی بسیار بالاتر از چیلرهای تراکمی است.

کاربری:

چیلرهای جذبی عموماً در پروژه هایی استفاده می شوند که به توان بسیار بالایی نیاز دارند.

البته استفاده از چیلرهای جذبی در طرح های کوچکتر نیز رایج است اما استفاده از چیلرهای جذبی به دلیل مزایای فراوان چیلرهای تراکمی کمتر صورت می گیرد.

 چیلرهای جذبی عمدتاً در پروژه های بزرگ مانند بیمارستان ها، نیروگاه ها و دانشگاه ها استفاده می شوند، در حالی که چیلرهای تراکمی در اکثر مکان ها استفاده می شوند.

بررسی فواید چیلر جذبی و تراکمی

مصرف آب:

تفاوت چیلر جذبی و چیلر تراکمی در مصرف آب

چیلر جذبی باید دارای برج خنک کننده باشد. برج های خنک کننده اساسا تبخیری هستند که می تواند باعث نشت آب شود. بنابراین چیلرهای جذبی نیاز به آب دارند و برای سرمایش آب مصرف می کنند.

چیلرهای تراکمی آب خنک نیز وضعیتی مشابه چیلرهای جذبی دارند اما تفاوت چیلرهای تراکمی هوا خنک با چیلرهای جذبی در این است که نیازی به آب و برج خنک کننده نیست و این سبب کاهش مصرف آب در سیستم می شود.

با توجه به اقلیم ایران می توان نتیجه گرفت که چیلرهای کمپرسور هوا خنک در آینده نزدیک و شاید در حال حاضر بازار بسیار بیشتری نسبت به انواع دیگر خواهند داشت.

محیط زیست:

چیلرهای تراکمی عمدتاً از مبرد در چرخه تبرید تراکمی استفاده می کنند. این مبردها همچنین می توانند لایه اوزون را تخریب کرده و باعث تأثیر گازهای گلخانه ای بر روی کره زمین شوند.

البته امروزه استفاده از بسیاری از این مبردهای مخرب ممنوع شده است، اما همچنان در برخی موارد از آنها استفاده می شود. با این حال، از آنجایی که چیلرهای جذبی از مبردهای طبیعی استفاده می کنند، لایه اوزون را تخریب نمی کنند و تأثیر کمی بر گرمایش جهانی دارند.

امروزه با توجه به هزینه های جانبی و نگهداری، استفاده از چیلرهای جذبی کمتر از چیلرهای تراکمی شده است.

چیلرهای تراکمی به دلیل راندمان بسیار بالاتر و هزینه نصب و نگهداری کمتر در بازار محبوبیت بیشتری دارند.